Nyheder
> 21-04-2009
Hackere brød ind i jagerfly.
Computersystemerne med oplysninger om kampflyet Joint Strike Fighter, som også Danmark er interesseret i at købe, har flere gange haft ubudne gæster... læs mere her!
> 03-04-2009
E–boks blev kåret til Danmarks bedste e–handelsvirksomhed... læs mere her!
> 22-01-2009 kl. 14:35
Der er i øjeblikket en ny virus i omløb som forsøger at franarre inficerede brugere deres kort og netbank oplysninger. læs mere her!
> 29-10-2008 kl. 09:03
Internationale betalingskort giver pengene igen...læs mere her!
> 27-02-2008 kl. 20:18
Telmore er blevet tildelt Webchamp-prisen for "Danmarks bedste E-handel". læs mere her!
|
Gode råd om e-handel til forbrugere
"Som hovedregel gælder de samme regler, uanset om du handler på internettet eller i en almindelig butik. Men der er noget, der er lidt anderledes, når du køber en vare via internettet:
- Du og den erhvervsdrivende mødes ikke
- Du kan ikke besigtige varen før købet
- Betaling og levering af varen følges ikke ad
Når du handler på internettet, sker det ofte med en virksomhed, du ikke kender i forvejen. Måske findes virksomheden kun på nettet, og det kan være svært at vide, om det er en seriøs virksomhed. Derfor er der et par ting, du selv bør foretage dig, inden du handler.
Undersøg hvem sælgeren er
På hjemmesiden skal sælgeren klart og tydeligt oplyse navn, fysisk adresse, e-mail adresse, telefonnummer, og CVR-nummer på sin virksomhed. Kan du ikke umiddelbart finde disse oplysninger på hjemmesiden, bør du finde en anden hjemmeside at handle på. Mangler oplysningerne, kan du ofte tage det som udtryk for, at sælger ikke er interesseret i at blive ”fundet”. Får du efterfølgende problemer, står du i en vanskelig situation, hvis du kun har en e-mail adresse.
Undersøg varen og dens egenskaber
Undersøg den vare, du vil købe. Du har på hjemmesiden krav på at få oplysninger om varens væsentligste egenskaber - hvad varen kan.
Undersøg pris og leveringsomkostninger på varen
Sælgeren har pligt til at oplyse dig prisen inklusiv alle afgifter, f.eks. moms. Herudover har du krav på at få at vide, hvad de præcise leveringsomkostninger er. Inden købet skal sælgeren præsentere dig for en oversigt over, hvad varen i alt har kostet dig. Også beløb som andre vil opkræve dig i forbindelse med købet, skal sælgeren oplyse om. Det kan f.eks. være et efterkravsgebyr på posthuset.
Vær opmærksom på fortrydelsesretten
En af dine vigtigste rettigheder, når du handler på nettet, er retten til at fortryde købet. Du har som hovedregel 14 dages fortrydelsesret, men f.eks. må du ikke bryde forseglingen på lyd og billedeoptagelser eller edb-programmer, hvis du vil benytte dig af fortrydelsesretten. Læs mere i afsnittet om fortrydelsesret. Tjek om hjemmesiden giver tydelig oplysning om retten til at fortryde købet, og hvordan du bruger den. Nogle virksomheder forsøger at begrænse dine muligheder for at fortryde et køb ved ikke at oplyse tydeligt nok om det eller ved at opstille ulovlige vilkår for at bruge fortrydelsesretten.
Vær opmærksom på dine rettigheder ved fejl og mangler
Sælgeren bør på hjemmesiden tydeligt gøre opmærksom på, hvad du skal gøre, hvis du ønsker at klage over en vare inden for reklamations- eller garantiperioden. Har sælgeren ikke sat sig ind i, hvilke rettigheder du har som forbruger, så overvej om du eventuelt vil handle et andet sted. Hvis du konstaterer en fejl ved en vare, skal du klage til sælgeren. Hvis I ikke kan finde en løsning på problemet, kan du muligvis sende en klage til Forbrugerklagenævnet.
Undersøg salgs- og leveringsbetingelserne
Kan du få adgang til virksomhedens salgs- og leveringsbetingelser, før du køber? Der bør på hjemmesiden være let adgang til sælgerens vilkår for at handle med dig. Husk at skrive dem ud.
Sælgerens brug af oplysninger om dig
Du bør altid på en hjemmeside kunne finde tydelig information om, hvilke oplysninger sælgeren indsamler om dig (navn, adresse, foretagne indkøb, køn, alder m.v.), hvordan indsamlingen sker, og hvad oplysningerne skal bruges til. Læs mere om hvilke krav, du bør stille, i afsnittet om personoplysninger.
Vær opmærksom på sikkerheden ved betaling
Sælgeren skal på hjemmesiden oplyse dig om, hvad han gør for at beskytte dine betalingsoplysninger. Transmission og eventuel efterfølgende opbevaring af betalingsoplysninger (som f.eks. dit dankortnummer) skal altid være beskyttet mod risikoen for, at nogen uberettiget kan få fat på oplysningerne. Det kan ske ved hjælp af forskellige former for kryptering.
Betal med kort
Du er bedst beskyttet, hvis du bruger et betalingskort (Dankort, VISA-Dankort, Mastercard, Eurocard, American Express eller et andet betalings- eller kreditkort) når du handler på nettet. Hvis du betaler med kort kan du nemlig altid få pengene tilbage hvis:
- sælger opkræver mere, end du er blevet oplyst om, at varen ville koste
- varen ikke bliver leveret
- du fortryder købet ved at undlade at modtage varen
- der er hævet penge på din konto, uden du har givet lov
Kommer du ud for en af disse situationer, skal du først kontakte sælgeren for at få tilbageført pengene. Lykkes det ikke, kan du kontakte udstederen af det betalingsmiddel, du har anvendt og meddele, at du ønsker det beløb tilbageført, som du er uenig i. Banken eller betalingskortudstederen har så pligt til at sætte pengene ind på din konto igen. Hvis du overfører betalingen via homebanking gælder dette ikke.
Udskriv, gem og tjek
Udskriv både din ordre, virksomhedens ordrebekræftelse og andre vigtige breve mellem dig og sælgeren og gem dem. Tjek altid din kontoudskrift for at sikre, at det samme beløb ikke er trukket fra din konto to gange, eller at nogen uretmæssigt har handlet med dit kortnummer."*
"Udenlandske netbutikker
Nogle udenlandske netbutikker krypterer ikke deres kunders kortdata. Det betyder, at dine data kan blive opsnappet på deres vej mellem din og butikkens computer. Det kan blive dyrt. Derfor skal du altid tjekke, at forbindelsen til netbutikken er sikker. Hvis du kan se et af disse små ikoner i din internet-browser, når du er inde på netbutikkens hjemmeside, kan du trygt handle der."**
Antivirus
Som tommelfingerregel, skal man altid være udstyret med et antivirusprogram på sin computer. Dette sikrer dig mod eventuelle virus, spyware m.m. Du kan læse mere om antivirusprogrammer her.
"Hvad er “kontrolcifre”?
Kontrolcifrene er til for at øge sikkerheden. Det er som regel de tre sidste cifre i den talrække, der står i underskriftsfeltet på bagsiden af kortet. Kontrolcifrene skal du oplyse sammen med dit kortnummer og kortets udløbsdato. Ved transaktionen tjekker PBS International, om tallene stammer fra samme kort. Der er ikke kontrolcifre på Maestro.
Hvad er SSL?
SSL står for Secure Socket Layer. Det er et slags sikkerhedslag, der krypterer dine kortdata, så de ikke kan læses eller ændres på deres vej fra din computer til forretningens server. En internetforretning kan kun tage imod vores fem betalingskort, hvis den har en softwareløsning, der er baseret på SSL. Det er et af de krav, PBS International stiller, så du kan handle så trygt som muligt på nettet.
Hvad er 3-D Secure?
3-D Secure er en fælles international standard, der øger sikkerheden for dig, når du handler på nettet. Det fungerer sådan, at du – udover kortnummer, udløbsdato og kontrolcifre – skal “identificere” dig med en personlig adgangskode. Det er ikke det samme som PIN-koden – du skal selv vælge en personlig adgangskode. Når du så betaler med dit kort i en internetforretning, tjekkes det automatisk, om adgangskoden passer sammen med de øvrige kortoplysninger. Hvis det ikke er tilfældet, bliver transaktionen afvist. På den måde kan vi minimere risikoen for, at nogen misbruger dit kort. 3-D Secure markedsføres under navnene “MasterCard SecureCode”, “Verified by Visa” og “J/Secure”. Hvis en internetforretning bruger 3-D Secure, skal den vise mindst et af disse logoer:
"**
Indeholdet af denne side er delvist citeret fra *forbrug.dk & **pbs-international.dk
|
|